Mp3 en de voorjaarskriebels

Jaargerijden

We kennen allemaal de cyclus van de jaargetijden. Lente, zomer, herfst en winter.

Heel lang geleden op school geleerd en natuurlijk letterlijk aan den lijve ondervonden. Bij elk jaargetijde hoort een bepaald gevoel.
Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken. Omdat elk individu de jaargetijden op een andere manier beleefd. Een pure schaatsliefhebber zal zomers verlangend uitkijken naar de winter. Aan het eind van dit koude jaargetijde, als het ijs gesmolten is, zal hij/zij zijn glij-ijzers in het vet zetten. Daarna zal deze persoon, met enige weemoed, de schaatsen aan een spijker in zijn schuurtje ophangen…

Sneeuw en ijs

Bij ons Mp3’ers ligt het gevoel bij sneeuw en ijs compleet anders.

Het bestuur zette een mooie nieuwjaarswens op de site. Een eenzame Mp3’er, ploeterend over een besneeuwd wegdek. Arme ziel. Hoop dat ie het niet al te koud heeft gehad.
Vaag is een wegwijzerbord te zien. Noorwegen?

Wij kijken heel anders tegen jaargetijden aan dan iemand die van schaatsen of skiën houdt. Denk niet dat wij staan te springen om kou, sneeuw, ijs e.d.
Wij zijn meer die lui, die van aangename temperaturen houden. Ook weer niet te warm. Anders word je langzaam gaar gestoomd in je motorpakkie.

Gelukkig heb je tegenwoordig van die doorwaaibroeken. Heerlijk luchtig en je blijft toch beschermd.

Hitte

Ooit, in mijn jonge jaren, reden wij in Zuid-Frankrijk in korte broek en T-shirt op de motor naar het strand. Het was bloedheet en de Mistral (hete wind) joeg ongenadig over het dorre Franse landschap.

Moet er niet aan denken dat toen één van ons een valpartij had gemaakt destijds. Het griezelt mij toe wat de lichamelijke gevolgen hadden kunnen zijn…

Als je verstandig bent dan draag je te alle tijden een compleet motorpak. Maar die verantwoording ligt natuurlijk bij elke rijder afzonderlijk.

De eerste kriebels

Zo tussen de 10º en 20º C is een heerlijk rijtemperatuurtje.

Hoe zou dat toch komen dat wij aan het einde van het koude jaargetijde van die rare kriebels in de buik krijgen?
Zou het een kwestie van hormonen zijn? Heb vroeger wel biologie-les op school gehad, maar heb nog nooit van het Mp3-voorjaars-kriebels gehoord. Of zou het een virus zijn? Het Mp3-virus?

In de natuur ontstaan soms spontaan dingen waarvan het bestaan tot op heden totaal onbekend waren. Kijk maar eens naar Corona…

Weemoedig

Nu even terug naar het heden. Stel je voor: het is een stevige winter en je Mp3-tje staat lekker warm in je schuurtje of in jouw garage. Op deze dag staat er een stevige, snijdende wind. Je houdt niet van schaatsen, skiën of sleetje rijden met je (klein)kinderen. Je draagt een dikke winterjas, ijsmuts en stevige handschoenen.

Weemoedig denk je terug aan die laatste prachtige toertocht van vorig jaar. Het was schitterend weer, een grote opkomst en de sfeer was geweldig. BBQ’tje erbij en zo’n dag staat in je geheugen gegrift. Echt zo’n Ouwe-Jongens-Krentenbrood-Sfeertje. Alles is oké en het gevoel van kameraadschap is prima. Je rijdt tenslotte allemaal op zo’n ding toch?

De echte kriebels (1)

Dan zoekt je je gestalde Mp3’tje maar weer eens op. Kijkt er eens met een treurige blik naar. En dan plotseling krijg je zo’n raar en wee gevoel in je buik. Kijk, dat zijn de eerste symptomen van voorjaarskriebels. Het is niet tastbaar; m.a.w. je kunt het niet beetpakken. Deze emoties komen uit de diepste krochten van onze ziel.

Die voorjaarskriebels zorgen er vervolgens voor dat je gedachten gaat krijgen. Hoe zou het zijn dat je na die vele maanden van stilstand en hunkering weer op je trouwe Mp3’tje mag kruipen?

Zo worden die voorjaarskriebels langzamerhand omgezet naar de werkelijkheid. En daarna gevolgd door daadwerkelijk handelen. Dus spring er maar gauw op… (als het weer het toelaat…).

De echte kriebels (2)

Die verduvelde voorjaarskriebels zijn wel één van de allersterkste gevoelens die er bestaan. Dat komt dat je natuurlijk heel lang niet meer op je geliefde Mp3’tje hebt kunnen rijden. Wij smachten dan naar het voorjaar en het naderende rijseizoen. Clubleden die doorrijden in de winter zullen die kriebels niet of minder hebben. Die verlangen alleen maar naar beter weer met aangenamere temperaturen. Dit soort verlangens kun je niet onder voorjaarskriebels rangschikken.

Persoonlijk schat ik dat ik het een maandje of vijf niet op mijn Mp3’tje heb kunnen rijden, i.v.m. zijn winterslaap. Niet direct om de temperatuur; daar kun je je redelijk goed op kleden. Maar als je ‘s-avonds laat zo’n trekker met zwaailicht voorbij ziet komen, met een zoutkar met pekel achter zijn derrière, dan heb ik geen zijn om mijn Piaggiootje hieraan bloot te stellen. Da’s zonde, want dan wordt ie er niet mooier op van zo’n zoutbad. En je wil ‘m graag zo jong mogelijk houden niet?

Nepkriebels

De reisbranche maakt ook handig gebruik van kriebels. Via advertenties en mooie exotische plaatjes word je aangemoedigd om maar een mooie reis te boeken. Die spelen in op vakantiekriebels. Die zijn enigszins te vergelijken met voorjaarskriebels.

Als laatste heb je nog een soort kriebels van lichamelijke aard. Beter bekend als jeuk. Maar dit item past totaal niet in dit verhaaltje. Dus laten we dit onderwerp maar rusten. Laten we hopen dat 2022 een mooi seizoen wordt. Dan zijn al die voorjaarskriebels niet voor niets geweest…

Peter Remmerswaal

Plaats een reactie